blog attached imageВ днешната тема на нашия блог сме решили да ви разкажем за един от най-бляскавите, най-енигматичните, най-луксозните стилове в интериорния дизайн, а именно така наречения Арт Деко стил ( Ар Деко). Недолюбван от мнозина, наричан натрапчив и помпозен, няма друг стил в интериорния дизайн, който да съчетава в себе си такaва голяма част от блясъка на стрария Холивуд и класата на 30 години на отминалия век с красотата и мистиката на античния свят.

Своето наименование стилът получава през 1925 в Париж на международна изложба по декоративно изкуство. Арт Деко (или Ар Деко) е стил в изкуството, който се е появил в резултат на смесица от много други стилове: ампир, индийска екзотика, африкански мотиви и египетско изкуство. Можем спокойно да заявим, че този стил се е породил от естественото желание на хората в следвоенния период за блясък и лукс насред пълната разруха. Благодарение на множеството кражби на антично изкуство през военние период, то навлиза в ежедневието на обикновенния човек и обуславя създаването на нов стил в дизайна, който вълнува умовете и въображението на дизайнерите вече близо век.

blog attached imageТъй като Арт деко стилът е съчетание от много други стилове повечето интериорни дизайнери са на мнение, че ще ни е малко трудно да го постигнем сами у дома без наличието на професионални наставления. Ще се опитаме да ви дадем някои насоки, които биха ви били от полза и биха ви помгнали сами да се справите с едно такова предизвикателство.blog attached imageblog attached image

Започваме със стените. Обикновено те са в еднотонен цвят. За стените не са подходящи ярки тонове.Характерни са щампите или пък фигуративните тапети с геометрични мотиви. Една от най-типичните щампи за този стил е египетския полукръг, който символизира изгряващото слънце. Те са определящи за този стил.Характерни цветове са монохромно черно в кобинация с бели, златисти дори червени или кафяви орнаменти. По този начин ще създадете тази типична Арт деко атмосфера.


blog attached image

blog attached imageЗа подовата настилка – доверете се на мрамор, кожа или пък на килими с така типичните геометрични мотиви.

За мебелировката – доверете се на мебели от кожа, на кадифето или пък заложете спокойно на мебели с екзотичен привкус. Заложете на мебели или канапета в древногръдцки или древноегипетски стил.Хромираните и бронзовите облицовки са друга съществена и определяща за стила част. Заложете на стъклото и кристалът. Все пак говорим за един от най-бляскавите стилове.

Що се касае до избора на аксесоарите – нека са много и навсякъде. Важното за тях е ако не са скъпи поне да изглеждат така. Заложете на златно в комбинация с черно или червено, на стъкло и кристал. Основната роля на Арт деко стилът е да предизвиква драма, величие и усещане за неподражаем стил. Щом се стигне до избора на аксесоари може да си позволите да изберете и елементи в контрастни цветове. Изключително подходящи за декорация са масивните керамични или метални вази, на огледеала с блестящ метален обков. Изобилстват етажерки и шкафове с пищна декорация по тях. Може да заложите и на големи библиотеки вградени в стената. Не мислете за аксесоарите като за отделна част от дизайна. В арт деко стила е много важано всеки елемент дори и най-малкият да допълва цялостаната концепция. Трябва много да внимавате тъй като има голям риск ако подцените ролята на аксесоарите да се стигне и до едно усещане за кич и претрупаност.Важна част от аксесоарите са и произведеният на изкуството. Типични за този стил са статуетки и картини в подходящи рамки и на подходяща тематика.

blog attached imageblog attached imageОтносно осветлението- нека има изобилие от осветителни тела. Освен източници на основно осветление като абажурите и полилеите, изберете и настолни лампи, които спокойно да могат да играят и декоративна роля. За осветителните тела са доверете на стъклото или на текстилни абажури от естествени материали. Цветът с който няма как да сбърката е монохромното черно в комбинация със златна, сребърна или бяла вътрешна част. Свещите също могат да бъдат подходяща декорация за този стил, стига да бъдат поставени в подходящи свещници.

Надяваме се че сме ви били полезни и сме успели да ви вдъхновим да придадете на дома си нов изтънчен облик.

blog attached image