blog attached imageВлиянието на цветовете върху човека е известно още от древността .Научни изследвания доказват че над 80 % от визуалните ни възприятията се далжът именно на тях и влиянието, което те оказват върху емоционалното ни състояние. При рекламите например много по-важни от текста са цветовете, които се използват в дадената реклама- такова поне е мнението на повечето рекламни специалисти- обърнали ли сте внимание, че в големите хранителни вериги ( независимо дали говорим за магазини или заведения) преобладава червения цвят? – това е така защото червеното освен всичко друго ни кара и да огладняваме.

В следващата статия ще ви разкажем малко повече за цветовете, за тяхното значение и за начина по който те ни въздействат.


blog attached imageblog attached imageЗапочваме с червения цвят. Един от трите основни цвята.Символизира живота, страстта, кръвта, изразява активността и будния човешки дух. Ако заложим на него в интериорен план ще ни въздейства като утвърди упоритостта и самоуверонастта ни. Ще ни поведе към непреодолимото желание за покоряване и успех.

blog attached imageblog attached image

Следващия цвят, на който ще обърнем внимание е вторият от групата на основните цветове – а именно жълтия цвят. Символизира слънцето и слънчевата светлина. Ако се спрем на него то той ще предизвика в нас едно бодро насторение, ще събуди в нас желанието за промяна, ще стимулира креативността ни и ще създаде жизнерадостна и доброжелателна атмосфера.


blog attached imageblog attached imageПродължаваме и с последния от основните цветове – синия цвят. Това е цветът на водата и на небето. Свързваме го с безкрайността, с доверие и стабилност. В интериорен аспект би създал чувство на спокойствие и атмосфера лишена от конфликти и напрежение, повишава производителността.


blog attached imageblog attached imageБелия цвят свързваме с чистота, с ново начало, с истината, с мира. Залагайки на него в нашия дом ще сме създали универсалната рамка на която по-лесно биха изпъкнали по-голямата част от стиловете в интериорния дизайн. Ще създаде чиста, спокойна атмосфера. Внася обемност и светлина.

blog attached imageblog attached imageПродължаваме с един цвят, който винаги е на мода. Ще ви разкажем за черния цвят. Него свързваме с бунт, с непознатото. Неминуемо свързваме черния цвят с достолепност и стил. Ако заложим на него като елемент на интериора на нашия дом няма как да сбъркаме. Винаги модерен и актуален цвят. Създава усещане за тайнственост, за класа, за надеждност.

blog attached imageblog attached imageСледващия цвят, за който ще ви разкажем е зеленият цвят. Него свързваме с природата, с новото начало, със здравето и дълголетието. За човешкото око е най-спокойният цвят. Ако го използваме в интериора той ще балансира емоциите ни. Ще създаде усещане за за стабилност, едновременно ще ни успокои и ободри.


blog attached imageblog attached imageКафявият цвят свързваме със земята,с дървото, с топлината, с храната. Някой го смятат за скучен цвят, но ние не сме съгласни с тях. Ако заложим на него в интериора на нашия дом ще създаде усещане за комфорт, стабилност и уют. Ще засили у нас желанието за материален просперитет.


blog attached imageblog attached imageЛилавия цвят от своя страна символизира мистиката, мечтите. Асоциираме го с празничност и царственост. Според научни проучвания близо 75 % от подрастващите деца го предпочитат пред останалите цветове, за това е предпочитан при избора на аксесоари за детски стаи. Ако го използваме в интериора на нашия дом този цвят ще събуди творческата ни страна и нашата интуитивност. Ще подсили нашето самочувствие и независимост.


blog attached imageblog attached imageРозовият цвят свързваме с любов, с женственост, с нежност и романтика. Розовото е може би най-безгрижния и позитивен цвят. Изключително подходящ за обзавеждане на стая за бебета или пък за стая на малки момичета. Ако заложим в него при избора на мебели за нашия дом, той ще създаде усещане за безгрижност, весело настроение. Но с него трябва да бъдем внимателни тъй като според научни изследвания, използван в големи количества ще създаде усещане за умора, ще ни направи инертни. Използван в умерени количества ще ни донесе спокойствие и ведрост.


blog attached imageblog attached imageОранжевият цвят съчетава в себе си динамиката на червения и ентусиазма на жълтия цвят. Асоциираме го с топлина, лято, приятелство, положителни емоции.Ако го използваме в интериора на нашия дом ще ни донесе усещане за позитивизъм и енергичност. Ще събуди нашето вдъхновение, ще ни стимулира, ще създаде усещане за радост, ще ни накара да бъдем позитивни, създава чувство за безопасност- именно поради тази причина е и международен цвят на спасителната дейност.


blog attached imageblog attached imageПоследният цвят, на който ще обърнем внимание в тази статия е сивият цвят. Неутрален цвят, който предлага почти неуграничени възможности при комбиунация с други цветове. Изключително подходящ цвят за корпоративна среда или за частни домове на прагматични хора.Безчуствен, студен и тих този цвят е изключително лесен за възприемане. Свързва се предимно със стабилност. Създава по-скоро бизнес атмосфера. Създава у нас асоциация за високотехнологичност.

А вие кой цвят си избрахте?