blog attached imageВ момента, в който се наложи да махнем бебешкото креватче и да сътворим една приказна и едновременно с това функционалана и практична стая, в която нашето дете да расте с усмивка, се случва „ чудото“. Обазвеждането на детска стая се оказва много голямо изпитание за повечето родители. На пазара на мебели има огромно разнообразие и може би точно поради тази причина, те се сбълскват с редица трудности при избора на правилните решения. Всеки който е отглеждал или отглежда малко дете, знае колко е важно и колко е трудно да обзаведем стаята на някои малчуган или някоя принцеса. В следващата статия ще се опитаме да ви дадем някои насоки, които биха ви били от полза.


blog attached image

На какви цветове да заложим – на неутрални, семпли тонове, на класическите розов или син цвят, или пък на все по -медерните в последно време шарени стаи.Да се доверим на нашия вкус или да дадем свобода на детето си само да избере цветовата палитра? Тук според нас трябва да постигнем балас между нашите възгледи и желанията на детето. Важно е да знаем, че избирайки неутрални, семпли тонове за основа като бяло или пък кремаво ни дава последваща възможност да декорираме и променяме интериора доста по -лесно, а и нека не забравяме, че по-малките и тесни пространства изглеждат по-добре именно в такива тонове. Ако решим да се доверим на класическите розов или син цвят, няма как да сбъркаме, но пък къде отива креатривността? От друга страна нищо не е в състояние да създаде по-ведра атмосфера от използването на ярки, весели цветове, което в последствие би ни ограничило в избора на декорация. Тук повечете интериорни дизайнери съветват да избягаме от статуквото и да съчетаме първия и третия вариант - т.е. да изпозлваме неутрални тонове за по-голяма част от помещението, но да направим и някой цветен ъгъл, който да придава настроение и цвят. Стените може да украсите и със различни стенни декорации като тапети, стикери и дори графити.Относно подовите покрития изберете такива от естествен материал. Съвсем спокойно заложете на килимите. Ако сте решили стаята в неутрлани цветове, иузберете ярък, весел килим, но ако сте заложили на ярки цветове за стените се спрете на килим в пастелни тонове.

След като сме избрали цветовете за фон на стаята, продължаваме с най-труданта част - изборът на мебели. В по – голяма част от случаите, обикновенно разполагаме с недостатъчно голямо помещение, за всички неща които искаме да разположим в него. Трябва да има едновремено легло, гардероб, да създадете място за игра и да имате място, където безпроблемно да събирате и съхранявате безбройните играчки на вашето дете. Но все пак не е наложително да разполагате с голяма стая, за да можете да създадете комфорт на вашето дете. Тук може да заложите на легло, което да има шакфчета в долната си част и да е опряно до стената -така ще спестите максимално от пространството, с което разполагате. Добра идея е също да изпозлватв ъглите на стените за етажерки или ъглови гардероби и бюра или да изпозвате ъглови конструкции за сядане под които да има отново шакфчета или места за съхранение. За лавици е добре да изпозлвате цялата дължина на стената и по -този начин ще осигурите пространство за игра, а и ще има къде да нареждате вещите на вашия малчуган, без да се налага да ги „ складирате“ на пода или в друго помещение от вашия дом.


blog attached imageblog attached imageСледващата част от тази статия е свързана с избора на аксесоари за игра.Независимо дали става въпрос за стая на момче или момиче, ще уцелите десетката ако заложите на така наречените иглута за игра. На пазара в момента се предлага голямо разнообразие от такива артикули, но ако желаете можете съвсем спокойно да си сътворите и сами такова, без да разполагате с кой знае какви инжинерни познания. Детето ви със сигурност ще заобича това иглу- все пак и вие някога сте били деца и най-вероятно сте си правили сами палатки с подръчни материали- като чершафи и кърпи, под някоя маса например. В едно такова иглу детето ви ще получи нужното усамотение и ще има място на което спокойно да играе и мечатае върху грижливо наредениете от мама декоративни възглавнички. Може да разположите иглуто в някои от останалите ви свободни ъгли на стаята. Друга добре идея е поставяне на голяма черна дъска на някоя от стените-така детето ви ще може да рисува спокойно, а вие да не се притеснявате от феноменът, с който всеки родител поне веднъж се е сблъсквал, а именно т.нар „пещерни рисунки“ по стените.


blog attached imageblog attached imageblog attached image