Правилният подбор на качествено осветление за баня е гаранция за дълговременен комфорт

zappriani.bg post Правилният подбор на качествено осветление за баня е гаранция за дълговременен комфорт cover image

Банята е място за лични ритуали, които всички обичайно изпълняваме всеки ден, и това е помещението,

с което традиционно започва и завършва ежедневието ни...

В зависимост от големината на банята и жилището изобщо, още по време на интериорното планиране се прави електро-проект и зониране на функциите, като по този начин осветлението в банята е възможно да се съобрази стилово с цялостното осветление в интериора. В идеалния вариант би било чудесно, ако в помещението на банята има пряк достъп на естествена светлина, но ако липсват каквито и да било прозорци, то чрез перфектният избор на осветителни тела ще постигнете тази осветеност и цветна температура, която адекватно да Ви бъде полезна по всяко време на денонощието.

Правила при избор на осветление за банята: 

1.      Осветлението за баня трябва да бъде устойчиво на влага и да има сертификат за това. Независимо от визията на осветителните тела, които ще изберете за различните зони в помещението – всички те трябва да имат идентифициращ код за степен на защита IP (Ingress protection) над 44 - това е  световен стандартен код, по който да се ориентирате какъв клас на устойчивост имат продуктите, защита от проникване на прах, твърди частици, влага и вода. В описанието на осветлението за баня е задължително да е посочен IP с двуцифрен код, като първата цифра индикира степен на защита от прах и твърди частици, а втората цифра указва степен на защита от влага и директно пръскане с вода – стандартно избирайте осветление за баня с IP 44 и повече, а най-високата защита е с код IP 66 за екстериорно осветление изложено пряко на атмосферно влияние на фасади, в двора и градината. 

2.      Площта, височината на тавана и зоните в банята определят потребността от различните типове осветителни тела. 

Колкото по-голяма е банята, толкова повече са и функциите, които се предполага да се изпълняват там: според височината на тавана - дали ще се изгради окачен таван с вградено осветление; дали има обособена душ зона или душ-кабина; дали има вана и SPA функции; дали също така в банята има и функция за WC; дали в това помещение са инсталирани пералня и сушилня; има ли мебели за съхранение на хавлии, принадлежности, козметика и хигиенни препарати; как е зонирана мивката и огледалото – всички тези фактори предполагат точно какъв тип и бройки осветителни тела ще се инсталират. 

3.      Видовете осветителни тела за банята, спрямо площ, функции и височина на тавана 

-      Луни за вграждане – тези осветителни тела се ползват при изграден окачен таван с височина над 230см, те са с различни размери и обеми, избират се в цвят спрямо общата визия на помещението, могат да бъдат изцяло фиксирани или с опция осветителната част да е подвижна с насочване. Могат да бъдат монтирани както на тавана, така и на пода, а ценово варират в зависимост от марката, техническите параметри и дизайна. 

-     Насочено осветление за таван – тук възможните модели са стотици, могат да бъдат изцяло фиксирани плътно към тавана, тип плафони и луни за външен монтаж, или ако тавана е висок над 330см може да изберете висящо осветление в разнообразни модели, тип пендел или полилей.

     Осветление за стенен монтаж – това са различните видове аплици, които можете да монтирате на стените, спрямо мебелите и зоните с различна функционалност. 

-      Вградени LED-ленти – този тип избор за осветяване е специфичен, много често се ползва когато има изградени ниши в стените на банята, или в мебелните корпуси. 

-  Огледало със собствено осветление – ако банята е достатъчно голяма, тогава можете да инсталирате огледало с рамка, в която е вградено осветление на самостоятелно електрическо захранване, и така да имате по-силно осветление, което да бъде достатъчно за обичайни хигиенни и козметични процедури, бръснене или гримиране. 

-     Сигнално осветление – това са специализираните осветителни тела, които са свързани със СОТ системата на жилището и обикновено са част от цялата охранителна инсталация. 

Как да изберете подходящо осветление за Вашата баня е казус, който правилно можете да решите, като изберете да се посъветвате с нашия екип  квалифицирани консултанти.

На www.zappriani.bg можете да разгледате и поръчате осветление за Вашите баня и интериор, а екипът на Studio Zappriani ще Ви консултира в подбора и ще Ви насочи кои са подходящите консумативи за избраните осветителни тела.

Разгледайте подробности тук: https://zappriani.bg/c/osvetlenie-za-banya-71