През последните години се наблюдава все по-силно засилване на интереса към едно течение в интериорния дизайн, което възниква през 80-те години на миналия век в Англия, а именно шаби шик стилът в обзавеждането. Според някои критици, той е подразделение на винтидж стилът, според други, той обуславя една съвсем нова и различна тенденция, несравнима с нищо познато към момента. Някои определят шаби шик стилът като натруфен или кукленски, но ние сме на мнение, че надали има тенденция в интериорния дизайн, която да придава на дома ви по-женствена, по-нежена и по-романтична атмосфера.Силно впечатлени от този стил, днес ще ви разкажем неговата история, ще ви запознаем с всичко, което е определящо за това течение, ще ви дадем идеи как да го постигнете успешно у дома. А относно въпроса дали е натруфен или просто женствен ще оставим на вас сами да прецените.


Както вече споменахме, шаби шик стилът възниква в Англия през 80-те години на миналия век. Терминът е с английски произход и буквално преведен означава дрипав ( износен ) шик. Негов създател е Рейчъл Ашуел, която първоначално обзавежда дома си по този начин. Виждайки реакцията на своите близки и приятели, тя решава да доразвие идеите, които има и отваря магазин за мебели и декорация. Днес стилът и е световно популярен и един от най-предпочитаните на чуждия пазар, а тя е сред най-търсените и скъпо платени дизайнери в света.


За да успеем сами да декорираме дома си в шаби шик стил е нужно да спазваме следните насоки, които биха ни помогнали да постигнем невероятен резултат.

Започваме с цветовете.Заложете на нежни, пастелни нюанси. Преобладават: бяло,яйчена черупка, розаво, екрю, бледо зелено, бледо синьо, светло сиво, пясък и блед тюркоаз.При текстила е задължително материите да са естествени и меки : памук, лен, басма, дантела, коприна и дори плюш. При този стил може би най-силно застъпени са флоралните мотиви. Преобладаващи са бледите, леко прецъфтели рози. Те са почти навсякъде- по завесите, по покривките, картини, въглавнички и дори по мебелите. Други основни шарки са леките карета и раета. Успешно съчетани, те могат да придадат интимна, романтична атмосфера на помещението, което декорирате.За стените обикновено се препоръчва използването на бял цвят, тъй като осигурява идеалния фон, на който да изпъкнат мебелите и аксесоарите.Възможни цветове за стените за и ментово зелено и нежно розово. Може да се доверите и на тапети с флорални мотиви или с нежно рае.

Относно подовите настилки, те най-често са от дърво. Отново, както и при винтидж стила, забравяте за ламината и се доверявате изцяло на паркета. Често срещани са и каменните подове или пък избелялите персийски килими. Рисуваните подове и ромбоидната шарка при избора на плочки са изключително силно застъпени.


При избора на мебели най-голямо значение за този стил на обзавеждане имат удобството и комфорта. В дома трябва да има много мебели за сядане: дивани, кресла, кушетки и столове. Те са стари или изкуствено състарени. Боядисани са с няколко слоя боя в неутрален цвят и почти задължително са от дърво.Единственият материал за мебелите различен от дървото, на който може да се доверите, е кованото желязо. Ако не разполагате със стари мебели, може да се възползвате от някои от начините за изкуствено състаряване на дърво: може да нанесете няколко слоя боя и частично да я изтъркате на места или да използвате самонапукващ се лак.Трябва да изглеждат износени и изтъркани, с ожулени ръбове. Цветовете отново трябва да са пастелни, меки и нежни. Смело може да заложите на пастелно розовото, светло бежавото, ментово зеленото и разбира се на цвят яйчена черупка, който е основен за този стил. Леглата трябва да са високи и меки и да бъдат отрупани с много възглавници. Основен елемент са и малките, помощни масички,леките лавици, рафтове и етажерки.
Аксесоарите за декорация изобилстват. Може да използвате различни по размери, форма и текстура материали. Единственото условие е да носят романтична нотка: нежни възглавнички с дантела, плюш, порцеланови или кристални ангели, множество вази, огледала, стари куфари, подноси. За приборите и сервизите, заложете на такива с щампи на рози. Една от основните техники, които можете да използвате почти на всякаде за декорация, е техниката за декупаж. Използвайте я смело: за лавици, кутии, текстили и за всичко, което ви дойде на ум. Не забравяйте да включите и природата във вашата декорация: множество букети от диви цветя, рози или просто клонки. Може да прибавите съвсем спокойно и малко блясък към декора. Оцветете рамките за картини в златно или сребристо.За осветлението се доверете на кристални полилеи, малки нощни лампи с дървени стойки, и абажури с декупаж на рози. Свещниците, също са основен елемент за този стил.Пастелни тонове, естествени материали, дантела и лен, кристали, рози и малко блясък за разкош – ние сме влюбени! А вие?