blog attached imageИ през 2016 се оказва, че нищо не е в състояние да измести по значимост и интерес все по-любимия на клиенти и дизайнери винтидж стил в обзавеждането. Има много неясноти относно това какво е това винтидж стил и как да го постигнем у дома. Днес решихме да ви разясним това понятие и да ви дадем някои съвети, които биха помогнали на всеки да превърне своя дом в един прекрасен ретро рай.

Винтидж е дума от френски произход. Идва от френската дума за вино, отлежало в избите. В началото се използвала за обозначаване на бутилките и била използвана като мерило за тяхната стойност.

Като определение за модно течение, първите проявления на този стил са едва през 1950. Неговото влияние се засилва особено много през последните години като естествен отговор на иновативния хай тек стил.Винтидж стилът се базира предимно на модните тенденции, властвали в периода от 1930 до 1970 година.Най-общо казано това са вещи, които носят духа и романтиката на отминала епоха. Стилът е изключително подходящ за хора, изпитващи носталгия по миналото, любители на черно бели филми и почитателите на вещите които разказват история.

Ако успеете да декорирате правилно дома си в този прекрасен стил, не само няма да сте демоде, а ще бъдете на върха на модните тенденции в областта на интериорния дизайн за 2016 г.Винтидж стилът може успешно да бъде комбиниран и с други течения в дизайна- като акцент. Ето и някой съвети, които биха ви помогнали да направите правилния избор.

Преди да започнем трябва да уточним, че не мебелите, а по-скоро детайлите са тези, които карат дома ви да изглежда винтидж.

blog attached imageblog attached imageЗапочнете с избора на текстил – изберете ненатрапчиви, меки цветове. Важно правило за винтидж стила е, че той никак не обича резките цветови контрастите. Един от основните компоненти на този стил е дантелата. Изберете красива дантела в натурални цветове- може да декорирате с нея пердетата, покривките, декоративни възглавници или салфетки.Заложете на естествени материи като лен, памук и кожа, които допълнително биха подсилили цялостната концепция на помещението. Ако желаете да „ вкарате „ малко цвят и настроение може да се спрете и на нежните флорални мотиви, които също са определящи за този стил.
blog attached imageblog attached imageОтносно подовите настилки- забравете ламината. Изберете паркет .Той може да е от стари дъски или да се възползвате от начините за изкуствено състаряване на материали. За мокрите помещения и кухнята съвсем спокойно бихте могли да заложите на гранитените плочки или на плочи в тъмен цвят със златни елементи, на месинг и злато, както за крановете, така и като акцент за крачетата на ваната или за дръжките на шкафчетата.

blog attached imageПродължаваме със стените и тавана. За стените заложете на тапети.Нежни флорални и фигурални мотиви биха ви били от полза при избора на тапети. Ако все пак сте почитатели на латекса се доверете на бежавата гама. Боядисвайте смело и тавана и стените. Някои интериорни дизайнери са на мнение, че дори след време таванът да се напука, можем да превърнем дефекта в ефект- няма да изглежда занемарено, а по-скоро ще има ефекта на патина.
blog attached imageПри избора на мебели, трябва да бъде спазено основното правило на винтидж стилът, а именно мебелите да имат минало или поне да изглеждат така. Заложете на класическа масивна дървесина с дърворезба и френски привкус и на ковано желязо. Ако мебелите са наследство може да ги освежите с нежен, ненатрапчив цвят, а ако са нови - да бъдат изкуствено патинирани. Избирайте смело етажерки, шкафове и полици, които са главен акцент при винтидж стила на обзавеждане.А ако не разполагате с нищо подходящо, може да посетите най-близкия антикварен магазин, където лесно да намерите мебели, разказващи история.
blog attached imageОтносно осветлението- изберете класически полилеи, нощни лампи с дървени стойки и абажури с класически форми, които да излъчват мека, топла светлина. Много подходящ детайл тук са свещниците, които придават допълнителна романтика.
blog attached imageblog attached imageПри декорацията по стените спокойно може да се спрете на семейни черно - бели фотографии и огледала в ретро рамки с обков. Един подходящ елемент за декорация остава и винтидж часовника. За някои интериорни дизайнери и клиенти идеята за стенен часовник е прекалено ретро, но спокойно бихте могли да заложите и на по-малък модел като перфектна декорация за нощно шкафче, полица или етажерка.


blog attached imageНе забравяйте да бъдете балансирани като се започне от избора на текстили и се стигне до избора на декорация. Доверете се на ненатрапчивите ,пастелни цветове, естетсвените материали и нежните флорални десени. Надяваме се, че сме ви били полезни и най-вече, че сме успели да ви вдъхновим да предадете нов облик на своя дом.